Γεια σας! Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων, την ανάλυση της περιήγησης στον ιστότοπο, για σκοπούς Marketing και διαφήμισης και για να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας τη βέλτιστη εμπειρία.

Μάθετε περισσότερα

Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ

Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, γνωστή και ως τοπιναμπούρ ή η ρίζα του ήλιου, είναι ένα ποώδες βότανο, στενά συνδεδεμένο με τον ήλιο, μέλος του ίδιου είδους, του Ηλίανθου.

100 γραμμάρια αγκινάρας από την Ιερουσαλήμ = 306 θερμίδες

Η ρίζα του ήλιου περιέχει A, B1, B2, B6, C και E. Εκτός από σιλικόνη, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο, περιέχει επίσης φρουκτόζη, πηκτίνη και αμινοξέα.

Ο ανταγωνισμός με τις πατάτες

Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ καλλιεργήθηκε από τους Ινδιάνους πολύ πριν το πρώτο βήμα που έκανε ο Χριστόφορος Κολόμβος στην αμερικανική ήπειρο. Οι ρίζες του φυτού μοιάζουν σε κάποιο βαθμό με τις πατάτες, ακόμη κι αν τα μπουμπούκια τους μοιάζουν με τους βλαστούς του τζίντζερ. Λόγω της γεύσης τους, παρόμοια με αυτή της αγκινάρας ή του μήλου, ονομάζονται επίσης μήλα της γης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά σε σαλάτες, αλλά και μαγειρεμένα ή ψημένα σε κεφτεδάκια. Στη Γαλλία, οι ρίζες αγκινάρας είναι ένα πολύ δημοφιλές συστατικό σαλάτας. Στη Γερμανία παράγεται μια ποικιλία αλκοολούχων ποτών από αυτό το είδος - το "Topinambur" ή αλλιώς "Rossler" - επειδή το φυτό φιλοξενεί μια εντυπωσιακή ποσότητα λικέρ.

Η θρεπτική ρίζα που δόθηκε από τους Ινδιάνους

Για αιώνες, οι ρίζες της αγκινάρας χρησιμοποιούνταν από Αμερικανούς - Ινδιάνους ως τρόφιμα ή φάρμακα. Οι μελέτες που διεξήχθησαν αργότερα κατέδειξαν την ικανότητα αυτού του φυτού να μειώνει το επίπεδο της επιβλαβούς χοληστερόλης στο σώμα. Επίσης ρυθμίζει την πίεση του αίματος και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυξάνει το ανοσοποιητικό σύστημα και τροφοδοτεί το σώμα με ενέργεια. Η αγκινάρα συνιστάται στη διατροφή και τη θεραπεία του διαβήτη, ειδικά στα αρχικά στάδια της νόσου. Επειδή οι δίαιτες πλούσιες σε αυτό το φυτό έχουν διουρητικές επιδράσεις, συνιστώνται επίσης για τη θεραπεία προβλημάτων στα νεφρά. Τα φάρμακα και τα τρόφιμα που περιέχουν τα μήλα της γης έχουν προστατευτικές ιδιότητες επειδή διεγείρουν το σώμα για την εξάλειψη δυνητικά τοξικών παραγόντων, όπως τα βαρέα μέταλλα.

Το βόρειο λεμόνι

Μέσα σε ένα ζεστό τσάι, μια φέτα αγκινάρας δίνει γεύση που θυμίζει τσάι λεμονιού. Για τον λόγο αυτό, οι ρίζες αγκινάρας ονομάζονται "Τα βόρεια λεμόνια".

Για επιβίωση

Στην Αμερική, η αξία της αγκινάρας εκτιμάται από εκείνους που συμμετέχουν ενεργά στην τέχνη της επιβίωσης. Επίσης, η αγκινάρα έχει τη φήμη του σωτήρα από την εξουθένωση, που προκαλούσε το θάνατο των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων της Αμερικής.



Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description