Γεια σας! Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων, την ανάλυση της περιήγησης στον ιστότοπο, για σκοπούς Marketing και διαφήμισης και για να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας τη βέλτιστη εμπειρία.

Μάθετε περισσότερα

Το τσίλι

Είναι μια ποικιλία εποχιακών πιπεριών, από σοδειές της Νότιας Αμερικής, που καλλιεργούνται για τις γευστικές ιδιότητες που προσφέρουν.

100g τσίλι = 40 θερμίδες

Περιέχει νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, β-καροτένιο και βιταμίνες Β1, Β2, Β6, C και Ε.

Το Τσίλι είναι ένα παγκοσμίου φήμης καρύκευμα, το οποίο συναντάται σε πολλές κουζίνες, μεταξύ άλλων από την ινδική και την μεξικάνικη. Χρησιμοποιείται κυρίως σε ξηρή ή αλεσμένη μορφή αλλά και ακατέργαστη. Τονίζει τη γεύση των πιάτων και δημιουργεί μια αίσθηση καψίματος. Βρίσκουμε τσίλι ακόμα και σε γλυκά και επιδόρπια, όπως στην παραδοσιακή ή την υγρή σοκολάτα.

Το τσίλι περιέχει καψαϊκίνη, ένα αλκαλοειδές υπεύθυνο για την πικάντικη γεύση. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την παραγωγή αναλγητικών και θεραπευτικών αλοιφών. Αυτό το αλκαλοειδές, διεγείρει τις μεταβολικές διεργασίες και επιταχύνει το μεταβολισμό. Το τσίλι μπορεί, ως εκ τούτου, να είναι χρήσιμο σε θεραπείες για απώλεια βάρους. Υπάρχει έρευνα σχετικά με τη χρήση καψαϊκίνης κατά των ογκολογικών παθήσεων. Το τσίλι είναι επίσης πηγή ασκορβικού οξέος και βιταμίνης C.

Η κλίμακα Scoville

Το 1912, ο Αμερικανός χημικός Wilbur Scoville δημιούργησε την κλίμακα Scoville, ένα σύστημα που καταμετρά το πόσο καυτερό είναι ένα τρόφιμο και ειδικά οι πιπεριές τσίλι. Οι πιπεριές τσίλι έχουν διαφορετικά επίπεδα, ανάλογα με την καλλιεργούμενη ποικιλία και τις συνθήκες καλλιέργειας. Η κλίμακα Scoville καθορίζει την ένταση με βάση την περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη.

Η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται και για την παραγωγή ερεθιστικών, δακρυγόνων αερίων. Οι ιδιότητες της καψαϊκίνη είναι χρήσιμες για αυτοπροστασία, αλλά να μην ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας προσεκτικά, αφού αγγίξουμε την ουσία. Ακόμη και η μικρότερη ποσότητα, σε επαφή με τους βλεννογόνους, τα μάτια και τα λεπτά τμήματα του δέρματος μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα αποτελέσματα.Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description