1. >Apo to 1853
  2. >Η ιστορία ενός πρωτοπόρου στα τρόφιμα με βάση τα φυτά

Πολύ καιρό πριν... Δύο φίλοι, ο Louis-Antoine Bonduelle και ο Louis Lesaffre-Roussel ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ιδρύσουν ένα αποστακτήριο αλκοόλης σιτηρών και αρκεύθου. Βρισκόμαστε στο 1853, στη Βόρεια Γαλλία. Αν είχαν πει τότε σε αυτούς τους δύο άντρες ότι η περιπέτεια στην οποία άρχιζαν θα διαρκούσε περισσότερο από εκατόν πενήντα χρόνια και ότι το όνομα Μποντουέλ θα γινόταν μια μέρα γνωστό από τη Νορμανδία ως τα Ουράλια, θα πίστευαν τους εαυτούς τους; Όχι και τόσο σίγουρο…

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Κεφάλαιο 1: Από το αποστακτήριο στον αρακά

Βρισκόμαστε στο 1862, στο Renescure, ένα γαλλικό χωριό που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Nord και του Pas-de-Calais. Το Renescure είναι το λίκνο της οικογενειακής επιχείρησης, όπου οι δύο εταίροι αγόρασαν ένα αγρόκτημα και γη για να δημιουργήσουν ένα αποστακτήριο αλκοόλης σιτηρών, έναν αχυρώνα βοοειδών και ένα σπίτι βύνης. Ήταν εκεί που το 1926 τα αδέρφια Pierre και Benoît Bonduelle μετέτρεψαν έναν εγκαταλελειμμένο αχυρώνα σε εργαστήριο κονσερβοποιίας και παρήγαγαν 90.000 κιβώτια αρακά! Μετά τον πόλεμο, η επιχείρηση «κονσερβοποιίας» των Μποντουέλ γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Σκίζουμε τα τενεκεδάκια τους! Και το 1947, ήταν η αποθέωση: γεννήθηκε η μάρκα Bonduelle... Μια μάρκα που ήδη επιβεβαιωνόταν ως πρωτοπόρος στα φυτικά τρόφιμα.

Κεφάλαιο 2: Από το Renescure στην Κοπεγχάγη

Είμαστε στη Δανία, το 1989. Οι πόρτες της Ευρώπης άνοιξαν στις κονσέρβες Bonduelle, οι οποίες προσελκύουν όλο και περισσότερες χώρες. Μετά τη Γερμανία το 1969, μετά την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μπενελούξ και ακόμη και την Πορτογαλία, ο Μποντουέλ δεν σταμάτησε ποτέ να κατακτά την ήπειρο, μέχρι τη Δανία το 1989. Στο μεταξύ, ένα νέο εργοστάσιο άνοιξε στο Estrées-Monts στη Γαλλία και η εταιρεία έχει επενδύσει σε έναν νέο τομέα: κατεψυγμένα λαχανικά: 300 τόνοι κατεψυγμένων λαχανικών πωλούνται από το 1968! Πρωτοπόρος στην Ευρώπη, ο Bonduelle είναι ένα βήμα μπροστά.

Κεφάλαιο 3: Το οικογενειακό έπος συνεχίζεται

Βρισκόμαστε στο 1998, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Η Bonduelle μόλις εισήχθη στη δευτερογενή αγορά! Ενώ συνεχίζει να επεκτείνεται γεωγραφικά, ο όμιλος Bonduelle συνεχίζει να καινοτομεί προσθέτοντας δύο νέες προσθήκες στην φαρέτρα του: καλαμπόκι, με δύο συνεταιρισμούς που παράγουν γλυκό καλαμπόκι (Coop de Pau και Maïsadour) και Fresh with Salade Minute, το 1997, αλλά η οικογένεια Bonduelle μένει προσγειωμένη και συνεχίζει να δρα πάνω απ' όλα στο όνομα των αξιών στις οποίες πιστεύει: ακεραιότητα και ήθος, προστασία του περιβάλλοντος, ευημερία των πληθυσμών. Αυτή η ισχυρή δέσμευση αντικατοπτρίζεται στην εφαρμογή μιας ισχυρής και βιώσιμης πολιτικής ΕΚΕ και στη δημιουργία του Ιδρύματος Louis Bonduelle το 2004.

Η περιπέτεια συνεχίζεται με τον Bonduelle Traiteur το 2003 και μετά την Bonduelle North America το 2007. Επτά γενιές διαδέχονται η μία την άλλη από το 1853! Όλα αυτά τα χρόνια, η Bonduelle κατάφερε να διατηρήσει την οικογενειακή της επιχειρηματική ψυχή, διασφαλίζοντας πάντα ότι αναπτύσσει ένα μακροπρόθεσμο όραμα, δίνοντας σημασία στο νόημα των πράξεών της (ευεξία μέσω φυτικής διατροφής), ενεργώντας πάντα στο όνομα ισχυρών αξιών, και κάνοντας τους υπαλλήλους της πραγματικούς ηθοποιούς και πρεσβευτές.

Και αυτή η υπέροχη περιπέτεια απέχει πολύ από το να τελειώσει! Μέρα με τη μέρα, η Bonduelle αναλαμβάνει νέες προκλήσεις,