1. >Selida menu
  2. >ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ

Από το χωράφι στο πιάτο: ένα κανάλι παραγωγής ειδικών που βασίζεται στην τεχνογνωσία των αγροτών και στην γεωπονική τεχνογνωσία του Bonduelle.

 Απαιτείται ένας καλά δοκιμασμένος οργανισμός και η πιο ενημερωμένη τεχνογνωσία για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν λαχανικά υψηλής ποιότητας που καλλιεργούνται με σεβασμό και συγκομίζονται στη μέγιστη ωρίμανση. 
Από το χωράφι στο πιάτο: ο Όμιλος Bonduelle έχει αναπτύξει ένα κανάλι παραγωγής ειδικών, το οποίο, εδώ και χρόνια, εργάζεται για την ανάπτυξη φυτικής παραγωγής που σέβεται όλο και περισσότερο το περιβάλλον και τους ανθρώπους του.
 

 

 

Εξειδίκευση από την αρχή μέχρι το τέλος

Αν και ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο, τις προσδοκίες και τους περιορισμούς του στο κανάλι, η πρόκληση είναι κοινή. Ο στόχος είναι τελικά να τροφοδοτηθούν εννέα δισεκατομμύρια άνθρωποι προστατεύοντας παράλληλα το έδαφος, τους ανθρώπους που το καλλιεργούν, τα προϊόντα και τον καταναλωτή. 


Το αγροτοβιομηχανικό μοντέλο του Bonduelle είναι ένα νικηφόρο και ενάρετο τρίγωνο. Επωφελεί τους αγρότες εταίρους, οι οποίοι λαμβάνουν υποστήριξη και γεωπονική τεχνογνωσία από τον Όμιλο, τη Bonduelle, η οποία προμηθεύει τις εγκαταστάσεις της με ποιοτικά λαχανικά που πληρούν ένα πολύ αυστηρό σύνολο προδιαγραφών, και τον τελικό καταναλωτή, που μπορεί να απολαμβάνει λαχανικά υψηλής ποιότητας όλο το χρόνο. 


Ο Όμιλος Bonduelle εκμεταλλεύεται επί του παρόντος σχεδόν 128.000 εκτάρια γης σε όλο τον κόσμο και συνεργάζεται με 3.100 αγρότες εταίρους, 1.500 από τους οποίους βρίσκονται στη Γαλλία. Η τεχνογνωσία της, οι γεωπονικές της γνώσεις και η εμπειρία της στις τεχνικές καλλιέργειας που έχει αποκτήσει εδώ και δεκαετίες της επιτρέπουν να βοηθά τους εταίρους της στην εφαρμογή εναλλακτικών γεωργικών πρακτικών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν strip till, που χρησιμοποιείται στη Ρωσία, φυτική κάλυψη, μηχανικό βοτάνισμα, παρακολούθηση οικοπέδου με drone για να ποτίζει ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεται, όπου χρειάζεται και πολλά άλλα. Αυτή η ανταλλαγή εμπειριών βοηθά στην αλλαγή των πρακτικών, συμβιβάζοντας τις αποδόσεις με τη διατήρηση των πόρων.

Γεωπονική τεχνογνωσία Αιχμής

Το γεωπονικό τμήμα που ανέπτυξε ο Όμιλος από την αρχή του παρέχει τεχνική υποστήριξη καλλιεργειών στους αγρότες. Το τμήμα έχει πάνω από 260 ειδικούς, μηχανικούς και τεχνικούς (επόπτες πεδίου, επόπτες καλλιέργειας), από τους οποίους 160 μπορούν να βρεθούν στα χωράφια καθημερινά. 
Αυτή η οργάνωση μας δίνει τη δυνατότητα να μένουμε σε στενή επαφή με τους αγρότες εταίρους μας για να τους βοηθήσουμε όταν χρειάζεται, από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή. Αυτή η τεχνογνωσία ανταποκρίνεται επίσης στις ανάγκες ενός πολύ ακριβούς βιομηχανικού χρονοδιαγράμματος που συγκεντρώνεται σε λίγες μόνο εβδομάδες και συνίσταται στη συνεχή προμήθεια εργοστασίων επεξεργασίας με ώριμα, εποχιακά λαχανικά κατά τις περιόδους συγκομιδής.
 

Ο επιτόπιος επόπτης: ένας ειδικός καθημερινός συνεργάτης για τους αγρότες

Vincent Dupire - επιτόπιος επόπτης, Nord Picardie 


Τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο χωράφι απαιτούν πολύ τεχνική καλλιέργεια και οι αγρότες χρειάζονται μεγάλη ποσότητα τεχνογνωσίας. Ο ρόλος μας είναι να τους βοηθήσουμε με τις καλλιέργειές τους παρέχοντας τη γεωπονική μας τεχνογνωσία για να τους βοηθήσουμε να παράγουν ποιοτικά λαχανικά που καλλιεργούνται με υπεύθυνο τρόπο και συγκομίζονται στην ωριμότητα. Τα λαχανικά παραμένουν στη μέγιστη ωρίμανση τους μόνο για λίγες ώρες! Παρακολουθούμε προσεκτικά τις καλλιέργειες καθημερινά για να παρατηρούμε, να συμβουλεύουμε, να αξιολογούμε και, κυρίως, να συγκομίζουμε την κατάλληλη στιγμή. Είναι σπάνιο να περάσουν περισσότερες από πέντε ώρες από τη στιγμή που μαζεύουμε τον αρακά μας στα χωράφια και όταν τα συσκευάζουμε στο εργοστάσιο επεξεργασίας.

Ένα ενάρετο αγροτικό μοντέλο

Προκειμένου να παράγει λαχανικά υψηλής ποιότητας που είναι προσιτά σε όλους, η Bonduelle επινόησε ένα μοντέλο προμήθειας που δίνει προτεραιότητα στις ομάδες παραγωγών (76% των συνολικών καλλιεργούμενων επιφανειών του Ομίλου). Αυτό το κυρίαρχο μοντέλο προμήθειας βασίζεται σε ετήσια σύμβαση με τους αγρότες. Εγγυάται την αμειψισπορά, η οποία είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της μη εξάντλησης των εδαφών, την παραγωγή των σωστών ποσοτήτων με βάση τις προβλέψεις πωλήσεων, την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων και τον προγραμματισμό φύτευσης και συγκομιδής για τη βελτιστοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής. 
Αυτό το μοντέλο έχει επίσης μια σειρά από οφέλη για τους αγρότες που είναι μέλη ομάδων: 
- Ανεξαρτησία: γενικά, ο Bonduelle δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του εισοδήματός τους
- Ασφάλεια: χάρη στις εγγυημένες τιμές αρκετούς μήνες νωρίτερα και ανεξάρτητα από τις παγκόσμιες διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών 
- Αμοιβές με βάση ένα βιώσιμο μοντέλο που λαμβάνει υπόψη τους κλιματικούς κινδύνους 
- Πρόσβαση στην τεχνογνωσία περισσότερων από 260 επαγγελματιών γεωπόνων της Bonduelle: μηχανικοί και τεχνικοί (επόπτες αγρού και καλλιέργειας) που μοιράζονται την τεχνογνωσία και την τεχνογνωσία τους με τους αγρότες. 
Τα θεμέλια αυτού του μοντέλου επισημοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1990 με τη δημιουργία ενός ειδικού αγρονομικού χάρτη που διατίθεται σε επτά γλώσσες και διανέμεται παντού όπου ο Bonduelle είναι παρών. Το 96% των αγροτών εταίρων μας έχει υπογράψει τον χάρτη, ο οποίος δεσμεύει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του Ομίλου να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Bonduelle τόσο για την ποιότητα των προϊόντων όσο και για την υπεύθυνη γεωργία.

Εστίαση στην περιοχή Nord Picardie

Ο Bonduelle έχει μακρά ιστορία στην περιοχή Nord Picardie. Ο Όμιλος ανέπτυξε τις πρώτες του σχέσεις με τους αγρότες εταίρους του στον τομέα αυτό. Μερικοί καλλιεργούν τον Bonduelle για αρκετές γενιές. 
Από λίγα μόνο εκτάρια τις πρώτες μέρες, η Bonduelle έχει τώρα 18.000 εκτάρια εκτροφής στην περιοχή και λίγο περισσότερους από 1.200 συνεργάτες αγρότες. Η περιοχή παράγει πάνω από 30 είδη λαχανικών που επεξεργάζονται στις εγκαταστάσεις Renescure (Nord), Vaulx Vraucourt (Pas-de-Calais) και EstréesMons (Somme). 


Η Bonduelle συνεργάζεται με δύο οργανώσεις παραγωγών: την OPLVERT και την OPLINORD, με τις οποίες έχει σφυρηλατήσει ισχυρές, μακροχρόνιες συνεργασίες Η OPLVERT, της οποίας προεδρεύει ο Eric Legras, συγκεντρώνει πάνω από 800 αγρότες και 14.000 εκτάρια καλλιεργειών, οι οποίες υφίστανται επεξεργασία κυρίως στο Estrées και στο Vaulx-Vraucourt.

Η συνεργασία με την Bonduelle, που δημιουργήθηκε με την πάροδο των ετών, βασίζεται σε ισχυρές, βιώσιμες αρχές. 
Στόχος του οργανισμού είναι να εξασφαλίσει το εισόδημα των αγροτών, να αποκτήσει ποιοτικά προϊόντα χάρη στη γεωργία που σέβεται το περιβάλλον και τους κανονισμούς και να υποστηρίξει τη Bonduelle σε νέες αγορές όπως βιολογικές και εξειδικευμένες σειρές προϊόντων.

Γη που καλλιεργείται με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο

Ο Όμιλος Bonduelle έχει θέσει ως στόχο για το 2025: το 100% της γης να καλλιεργείται με κατάλληλο συνδυασμό εναλλακτικών τεχνικών καλλιέργειας. Στο Nord Picardie, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές για: 
Προστασία του εδάφους: 


- Το 100% των αγρών χρησιμοποιούν εκτεταμένη εναλλαγή, 
- Το 100% των οικοπέδων έχουν γεωγραφικά εντοπιστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια, 
- Μια μακροχρόνια δοκιμή πραγματοποιείται με το Vegesol από το 2010, η οποία υπογραμμίζει την αξία της φυτικής κάλυψης κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων αμειψισποράς, 
- Η Bonduelle συνεργάζεται με το δίκτυο Innovaterre, μια ομάδα αγροτών που ανταλλάσσουν καινοτόμες πρακτικές και ιδέες (για παράδειγμα, κάλυψη πολλαπλών ειδών προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες των λαχανικών). 
Εξοικονόμηση υδάτινων πόρων: 
- Οι αξιολογήσεις των υδάτων έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 15 χρόνια, 
- Συνδεδεμένο εργαλείο λήψης αποφάσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του νερού καθώς και της γεωπονικής τεχνογνωσίας, το οποίο επιτρέπει να ευνοούνται όποτε είναι δυνατόν ποικιλίες με καλά ανεπτυγμένα ριζικά συστήματα.

Εφαρμογή φυσικής φυτοπροστασίας:


Πάνω από 300 παγίδες εντόμων,
- 17 δικτυωμένοι επόπτες πεδίου παρακολουθούν τις καλλιέργειες και συμβουλεύουν τους αγρότες,
- Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στο 100% των αγροτών μέσω αναλύσεων,
- Εκδίδεται δελτίο παρακολούθησης της καλλιέργειας κάθε εβδομάδα.

Ο τόπος Estrées σε μερικά μεγέθη:


Κονσερβοποιημένα προϊόντα: 15 σειρές κονσερβοποίησης: πάνω από 200 εκατομμύρια κονσέρβες
Κατεψυγμένα προϊόντα: εννέα γραμμές κατάψυξης: 76.000 τόνοι προϊόντων