1. >Apo to 1853
  2. >Η βιωσιμότητα είναι κάτι που καλλιεργείς!

«Από το 2015, η ανάπτυξη της βιολογικής αγοράς επιταχύνεται διαρκώς στην Ευρώπη, ωστόσο το 2020 χαρακτηρίστηκε από μια ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη», δήλωσε η κ. Helga Willer του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βιολογικής Γεωργίας (FIBL), κατά τη διάρκεια της διεθνούς εμπορικής έκθεσης  Biofach/Vivaness στις 17 Φεβρουαρίου 2021. Η υγειονομική κρίση του 2020 οδήγησε σε μια αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών ως προς την διατροφή τους, ωθώντας τους στη συνέχεια να καταναλώνουν περισσότερο υγιεινά προϊόντα βιώσιμης γεωργίας.

Υποστήριξη της οργανικής μετάβασης

Η παγκόσμια τάση που κυριαρχεί θεωρείται μια πολύ ουσιαστική αλλαγή: τα βιολογικά αγαθά έχουν πλέον καθιερωθεί με βιώσιμο τρόπο στη ζωή μας και είναι εδώ για να μείνουν - τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η Bonduelle. Προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την αλλαγή, θα πρέπει να κάνουμε μια επανάσταση στη γεωργία με τη μορφή της ‘επιστροφής στις ρίζες’.

Ως εκ τούτου, η Bonduelle δεσμεύεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, καθώς και σε απλουστευμένες και βιώσιμες τεχνικές που σέβονται γενικότερα το περιβάλλον.

Καινοτόμες τεχνικές για καινοτόμες προσφορές

Προσθέτουμε συνεχώς νέα προϊόντα στη βιολογική μας γκάμα, τόσο για να ευνοήσουμε ένα  υγιεινό μοντέλο φυτικής διατροφής, αλλά και για να σεβαστούμε τον πλανήτη. Υποστηρίζουμε τους παραγωγούς μας στρεφόμενοι προς την υγιή γεωργία, υποστηρίζοντάς τους στις τεχνολογικές μεταβάσεις τους και βοηθώντας τους να υιοθετήσουν καινοτόμες λύσεις. Κάθε χρόνο, ολοένα και περισσότεροι γεωργοί επωφελούνται από αυτή τη στήριξη με κύριο στόχο τον περιορισμό των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Ως εκ τούτου, προάγουμε απλουστευμένες τεχνικές καλλιέργειας, επικεντρωμένοι στο πρωτογενές έργο του εδάφους, όπως η διάβρωσή του, χωρίς να αγνοούνται, απαραίτητα, το περιθώριο κέρδους.

Οι δεσμεύσεις μας για υπεύθυνη γεωργία και διατροφή

Δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε απλουστευμένες και καινοτόμες γεωργικές και πρακτικές καλλιέργειας που σέβονται περισσότερο το περιβάλλον, ευνοώντας προϊόντα από τη Γαλλία., παράγοντας και θερίζοντας βάση των εποχών·μειώνοντας τα φυτοφάρμακα και διαφυλάττοντας τη βιοποικιλότητα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την παραγωγή νόστιμων και θρεπτικών λαχανικών με σεβασμό στον καταναλωτή, αλλά και τον πλανήτη.

Οι βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας

Οι δεσμεύσεις μας αποτελούν παράδειγμα σε όλες τις καλλιέργειές μας, με τις τεχνικές αιχμής που εφαρμόζουμε:

- Μηχανικός έλεγχος των καλλιεργειών

Είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν τα ζιζανιοκτόνα προκειμένου να επιτρέψουν στα λαχανικά να αναπτυχθούν καλά. Οι συνεργαζόμενοι αγρότες μας χρησιμοποιούν πρωτοποριακές μηχανικές τεχνικές για την συγκομιδή, χωρίς τη χρήση χημικών. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και ειδικά τοποθετημένων οπτικοακουστικών συσκευών, μια μηχανή αφαιρεί από το έδαφος τα ζιζάνια και την περιττή βλάστηση χωρίς να βλάψει τη γραμμή καλλιέργειας. Αυτός ο τύπος τεχνικής αποφεύγει τη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων και σέβεται το περιβάλλον και ευνοεί τη βιοποικιλότητα.

- Ελάχιστες εργασίες στο έδαφος

Υποστηρίζουμε τους αγρότες μας στη δημιουργία νέων τεχνικών που σέβονται περισσότερο το περιβάλλον, όπως η κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους πριν από την σπορά. Σε ένα ακαλλιέργητο χωράφι, το μηχάνημα δουλεύει στην επιφάνεια του εδάφους με πολύ στοχευμένο τρόπο, προκειμένου να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη της επερχόμενης καλλιέργειας. Αυτός ο τύπος τεχνικής προετοιμάζει το έδαφος χωρίς να διαταράσσει τους φυσικούς μηχανισμούς του. Η υγρασία και η βιοποικιλότητα–που φυσικά τροφοδοτούν τα εδάφη –μπορούν να διατηρηθούν με αυτόν τον τρόπο.

- Εναλλασσόμενη καλλιέργεια

Η αρχαία γεωργική πρακτική, η εναλλασσόμενη καλλιέργεια, αποτρέπει την εξάντληση του εδάφους και την εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών για την καλλιέργεια. Στο ίδιο οικόπεδο, καλλιέργειες όπως δημητριακά, λαχανικά ή όσπρια παίρνουν σειρά. Το καθένα φέρνει στο έδαφος πολυμήχανα στοιχεία χρήσιμα για την επόμενη καλλιέργεια. Για παράδειγμα, όταν ο αρακάς συνδυάζεται με βακτήρια, προσθέτουν άζωτο στο έδαφος το οποίο στη συνέχεια θα απορροφηθεί από το σιτάρι. Οι βασικοί παράγοντες αυτών των ενάρετων πρακτικών, οι συνεργαζόμενοι αγρότες μας, συμμετέχουν στην προστασία, την προετοιμασία και τον εμπλουτισμό των εδαφών.

- Προστασία των φυτών

Για τη διατήρηση του εδάφους μεταξύ δύο καλλιεργειών, ένα φυτικό κάλυμμα σπέρνεται στο χωράφι. Πρόκειται για ένα μείγμα πολλών φυτών που επιλέγονται για τις συγκεκριμένες ιδιότητές τους. Κατά την καλλιέργεια, αυτά τα φυτά προστατεύουν το έδαφος από τις καιρικές συνθήκες. Η πρακτική αυτή εξασφαλίζει πολλές γεωπονικές λειτουργίες, όπως ο εμπλουτισμός και η φυσική προετοιμασία του εδάφους ή η προώθηση της ζωής στα εδάφη.

- Βιώσιμη διαχείριση των υδάτων

Ένας από τους πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η συνειδητή διαχείριση των φυσικών πόρων. Έτσι, η διαχείριση των υδάτων είναι απαραίτητη στη γεωργία. Ενθαρρύνουμε τους συνεργαζόμενους αγρότες να ελέγχουν τις εκροές νερού με τη δημιουργία συστημάτων άρδευσης ακριβείας, όπως το σύστημα άρδευσης για σαλάτες. Αυτό το σύστημα τροφοδοτεί άμεσα τις ρίζες των φυτών ποτίζοντας αργά και σταθερά τις άκρες τους. Η άρδευση με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα σημαίνει λιγότερη εξάτμιση νερού, επομένως λιγότερα απόβλητα.

- Παγίδα εντόμων

Τα παράσιτα εντόμων προκαλούν πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες λαχανικών. Υποστηρίζουμε τους παραγωγούς μας στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών όπως οι παγίδες επισφαλών παρασίτων. Μια φερομόνη προσελκύει έντομα σε μια παγίδα που αναλύει τα χαρακτηριστικά, το μέγεθος και την εξέλιξή τους. Χάρη σε ένα συνδεδεμένο δίκτυο, είναι δυνατόν μια πιθανή εισβολή να προβλεφθεί και ο γεωργός να ειδοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την απειλή της καλλιέργειας. Ως πραγματικό εργαλείο παρατήρησης και λήψης αποφάσεων, η παγίδα εντόμων επιτρέπει την παρέμβαση σε περίπτωση αποδεδειγμένου κινδύνου για τα λαχανικά. Η μείωση των φυτοφαρμάκων στο ελάχιστο είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον τεχνική.