Ανακαλύψτε το γλυκό καλαμπόκι! Σε τορτίγιες ή σαλάτες, το καλαμπόκι θα προσθέσει γεύση και χρώμα στα πιάτα σας, ακόμη και στο πιο απλό πιάτο!
ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;
Τα παιδιά αγαπούν τη γλυκιά γεύση του και την μαλακή υφή. Και δεν είναι τα μόνα! Από την Αμερική προερχόμενο, το γλυκό καλαμπόκι φαίνεται να εμφανίστηκε τυχαία, με φυσική μετάλλαξη και να καλλιεργήθηκε αργότερα από τους Αμερντινούς που με τη σειρά τους το έστειλαν το 1770 σε ευρωπαίους μετανάστες από τη Βόρεια Αμερική. Η κατανάλωση παρέμεινε στην ήπειρο.
Διακόσια χρόνια αργότερα, το γλυκό καλαμπόκι είναι γνωστό στην Ευρώπη, από τη δεκαετία του 1970. Η ιδιαιτερότητα του γλυκού καλαμποκιού συνίσταται στον ευκολότερο μετασχηματισμό των υδατανθράκων που περιέχονται στα σωματίδια στο άμυλο. Συγκομίζεται από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Μπορούμε να το βρούμε φρέσκο, κατεψυγμένο ή σε κονσέρβες.
Καλαμπόκι θρεπτικη αξια
100 g καλαμποκιού = 97 kcal Το καλαμπόκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, άμυλο, αλβουμίνη. Περιέχει επίσης πολλές βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Το μαγνήσιο, το οποίο υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στον καλαμπόκι, συμπληρώνει την έλλειψη αυτού του στοιχείου με αξιοσημείωτο τρόπο. Περίπου το 25% της βιταμίνης Β1 για έναν ενήλικα λαμβάνεται από 150 γραμμάρια καλαμποκιού. Περιέχει επίσης ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη Ε, που σας προστατεύει από την αρθρίτιδα. Συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού στο καθημερινό μενού μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Και οι υδατάνθρακες που περιέχονται στον αραβόσιτο δίνουν ενέργεια και δεν επιτρέπουν την εναπόθεση λίπους. Τι θα θέλατε περισσότερο;
Οφέλη από καλαμπόκι
Το καλαμπόκι έχει δράση κατά του στρες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β (ιδιαίτερα βιταμίνη Β1, που επηρεάζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, την παραγωγή μυών, καρδιάς και ερυθρών αιμοσφαιρίων).
ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ ΤΟ ΛΑΧΑΝΙΚΟ;
Το γλυκό καλαμπόκι μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Ψημένο, ατμοποιημένο ή βρασμένο σε νερό με αλάτι για 5’ ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, το γλυκό καλαμπόκι καταναλώνεται κυρίως σε σαλάτες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το καλαμπόκι προτιμάται να τεμαχίζεται, να ψήνεται ή να καταναλώνεται από κονσέρβα. Μερικές φορές χρησιμοποιείται στην πίτσα, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.