Γεια σας! Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων, την ανάλυση της περιήγησης στον ιστότοπο, για σκοπούς Marketing και διαφήμισης και για να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας τη βέλτιστη εμπειρία.

Μάθετε περισσότερα

Αποδέχομαι Δεν αποδέχομαι

Ο μάραθος

 Ο μάραθος (ο οποίος δεν πρέπει να συγχέεται με τον άνηθο) είναι ένα φυτό της οικογένειας Apiaceae. Προέρχεται από χώρες της Μεσογείου και καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου.

100 γραμμάρια μάραθου = 69 θερμίδες

Περιέχει ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, Ε.

Η γεύση αυτού του λαχανικού οφείλεται στον γλυκάνισο. Ο μάραθος μπορεί να καταναλωθεί ωμός, αλλά μπορεί επίσης να τηγανιστεί, να πολτοποιηθεί, να ψηθεί, ακόμη και να φαγωθεί με την προσθήκη κάποιου γλυκαντικού. Είναι ιδανικό για να προστεθεί σε σούπες, με ψάρια και με λαχανικά, όπως οι πατάτες, το λάχανο, το μπρόκολο ή το κουνουπίδι. Στις σαλάτες ταιριάζει με ελιές, κάπαρη, κόκκινα κρεμμύδια ή μήλα. Μπορεί να ωριμάσει με αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού, σκόρδο ή θυμάρι. Είναι εξαιρετικό επίσης στα μακαρόνια.

Ο μάραθος έχει αποχρεμπτικό αποτέλεσμα, διεγείρει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και δρα σπασμολυτικά. Το γάλα με μάραθο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Για τις θηλάζουσες μητέρες ο μάραθος λειτουργεί ως διεγέρτης της γαλουχίας και βοηθά νεογέννητα μωρά με τυχόν προβλήματα του πεπτικού συστήματος: κολικοειδής πόνος και φούσκωμα.

 

Η εκχύλιση των σπόρων του μάραθου χρησιμοποιείται για να επιταχύνει την επούλωση πληγών και να τονώσει την τρίχα. Από τα αρχαία χρόνια, ο μάραθος θεωρείται εξαιρετικό αφροδισιακό. Επίσης, χρησιμοποιείται ως καλλυντικό συστατικό για το λιπαρό δέρμα, σε στοματικά διαλύματα και στις οδοντόκρεμες.