Το παστινάκι αναπτύσσεται τόσο στην άγρια ​​φύση όσο και σε καλλιεργούμενες σοδειές. Το βρίσκουμε στην Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας.

100 γραμμάρια παστινάκι = 56 θερμίδες

Διατροφική αξία

Το παστινάκι περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, C, Ε, ΡΡ και φολικό οξύ.

Συνταγές με παστινάκι

Στην αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα τότε που οι πατάτες δεν ήταν ακόμα διάσημες, το παστινάκι ήταν ένα ευρέως καλλιεργήσιμο λαχανικό. Η μακρά ή η στρογγυλή του ρίζα περιέχει έναν αρωματικό πολτό με μοναδική, γλυκιά γεύση. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες, σε ζυμαρικά ή μπορεί να μαγειρευτεί με άλλα λαχανικά. Το παστινάκι προστίθεται σε σούπες, κέικ, μαγειρεμένο μαζί με άλλα λαχανικά ή και με ξινό λάχανο.

Ευεργετικό για όλες τις ομάδες αίματος

Το παστινάκι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, που είναι ευεργετικά για όλες τις ομάδες αίματος. Αυτό το λαχανικό περιέχει αιθέρια έλαια, φουρανοκουμαρίνη, γλυκοσίδες, λιπαρά οξέα και φλαβονοειδή. Έχει διουρητικές ιδιότητες, βοηθάει στην αποτοξίνωση, διεγείρει την όρεξη, είναι αλκαλοειδές και θερμιδικό. Χρησιμοποιείται επίσης σε θεραπείες νεφρών.

Παστινάκι ή μαϊντανός

Το παστινάκι συχνά συγχέεται με τη ρίζα του μαϊντανού. Πώς μπορούμε να τις διακρίνουμε; Σε αντίθεση με τη ρίζα του μαϊντανού, η ρίζα από το παστινάκι είναι ομαλότερη και έχει μια μικρή εσοχή και ένα καφέ κύκλο στην κορυφή και η γεύση της θυμίζει τη γεύση του καρότου.