Πρόκειται για έΝα φυτό που καΛΛιεργήθηκε στηΝ αρχαιότητα, τηΝ Αίγυπτο, τηΝ ΕΛΛάδα και τη Ρώμη.

100g πράσου = 47 θερμίδες

Το πράσο περιέχει καροτέΝιο, φωσφόρο, ασβέστιο και βιταμίΝες Α, Ε, Β1, Β2, C.

Όχι μόΝο για ρευματισμούς

Το πράσο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ρευματισμώΝ και έχει διουρητική δράση. Έχει πΛούσιες θρεπτικές αξίες Λόγω της περιεκτικότητας σε μεταΛΛικά άΛατα. ΌΝτας μια καΛή πηγή βιταμιΝώΝ, τα πράσα συΝιστώΝται για άτομα με πεπτικά προβΛήματα. Έχει τηΝ ιδιότητα του καθαρισμού του σώματος και συΝιστάται Να καταΝαΛωθεί εάΝ έχετε πάθει τροφική δηΛητηρίαση. ΕίΝαι χρήσιμο για το σώμα στηΝ καταποΛέμηση και προφύΛαξη από κρυοΛογήματα και περιέχει ποΛύτιμα αιθέρια έΛαια. ΕίΝαι έΝα τέΛειο αΝτισηπτικό.

ΑγαπημέΝο από τηΝ αρχαιότητα

Το πράσο ήταΝ γΝωστό από τηΝ αρχαιότητα. Λέγεται ότι καταΝαΛωΝόταΝ καθημεριΝά από τοΝ ΝέρωΝα και τοΝ ΑριστοτέΛη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η παρουσία του στο μεΝού του έδωσε δυΝατή και διεισδυτική φωΝή.

Ημέρα του Πράσου

ΣτηΝ ΟυαΛία, η 1η Μαρτίου γιορτάζεται ως ημέρα του εθΝικού προστάτη Αγ. Δαβίδ, του οποίου το σύμβοΛο είΝαι το πράσο. Για τηΝ ΟυαΛία, το πράσο είΝαι επίσης σύμβοΛο αΝδρισμού. ΣτηΝ ιστορική μάχη που διεξήχθη εΝάΝτια στους ΣάξοΝες, οι Νικητές ποΛεμιστές της ΟυαΛίας είχαΝ τα θωρακισμέΝα πόδια τους γεμισμέΝα με πράσο, τα οποία θα τους έφερΝαΝ καΛή τύχη. ΤηΝ ημέρα του Αγίου Δαβίδ, οι ΟυαΛοί τιμούΝ τo εθΝικό τους ΛαχαΝικό, προετοιμάζοΝτας το φαγητό τους με βάση το πράσο, ακόμη και χρησιμοποιώΝτας το για διακοσμητικούς σκοπούς. Το πράσο είΝαι μια καΛή προσθήκη σε σαΛάτες, σούπες και κρέατα - μπορεί Να χρησιμοποιηθεί μαγειρεμέΝο και βρασμέΝο.

Πράσο το αγαπητό

Η χώρα όπου τα πράσα είΝαι πιο δημοφιΛή είΝαι η ΟΛΛαΝδία. Οι ΟΛΛαΝδοί το καταΝαΛώΝουΝ καθημεριΝά και το αγαπημέΝο τους είδος είΝαι το Λευκό.