1. >Selida menu
  2. >Η πιο σημαντική ουσία του φαγητού που χάνουν τα παιδιά μας

Στο δημοτικό σχολείο, στην τάξη της Φυσικής Επιστήμης και της Βιολογίας, υπάρχουν μαθήματα σχετικά με το φαγητό, το οποίο παρουσιάζεται να είναι το σημαντικότερο στοιχείο που δίνει ενέργεια στο σώμα και που μαζί με το νερό βοηθά την κατασκευή των κυττάρων του σώματός μας. Αλλά έχει ακόμη μια ποιότητα: το φαγητό είναι χαρά!

Δεν πρέπει να επιβάλλεται στα παιδιά να τρώνε, ούτε να τους στερείται κάποιο φαγητό ως τιμωρία. Αντίθετα, οι ψυχολόγοι λένε ότι επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το αγαπημένο φαγητό τους ως ανταμοιβή (το ίδιο ισχύει και για εμάς τους ενήλικες), στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας για παράδειγμα. Φυσικά, ποτέ δεν πρέπει να καταναλώνεται περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

Από νεαρή ηλικία επιτρέψτε στο παιδί να δημιουργήσει ένα οικογενειακό εβδομαδιαίο/καθημερινό μενού. Να δώσει τη γνώμη και τις προτάσεις του. Συζητήστε με το παιδί τις ιδιότητες του φαγητού και τις συνταγές τις οποίες θα μαγειρέψετε. Μαγειρέψτε μαζί και παίξτε ένα παιχνίδι μαγειρικής και σερβιρίσματος. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει ότι το καλό φαγητό είναι κάτι απολαυστικό, χωρίς όμως να το κάνει το επίκεντρο της ζωής του.