Γεια σας! Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων, την ανάλυση της περιήγησης στον ιστότοπο, για σκοπούς Marketing και διαφήμισης και για να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας τη βέλτιστη εμπειρία.

Μάθετε περισσότερα

Αποδέχομαι Δεν αποδέχομαι

Η ελιά

Ένα είδος δέντρου, το οποίο είναι μέρος της οικογένειας των ελαιούχων σπόρων.

100 γραμμάρια ελιές = 160 θερμίδες

Το ελαιόλαδο περιέχει περίπου 75% μονοελαϊκό οξύ και αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες). Το ελαιόλαδο προσφέρει επίσης λιπαρά οξέα (ωμέγα-6).

Το πιο υγιεινό φαγητό στον κόσμο

Σε λίστα της αμερικανικής εφημερίδας «Times», οι ελιές βρίσκονται στην πιο υγιεινή ομάδα τροφίμων στον κόσμο. Οι ελιές και το ελαιόλαδο έχουν ευεργετική επίδραση στο σώμα, ειδικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε απαραίτητα λιπαρά οξέα που μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Οι ελιές προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία από την αθηροσκλήρωση. Αποτελούν βασικό συστατικό στη μεσογειακή διατροφή, το οποίο θεωρείται υγιές πρότυπο διατροφής.

1 δέντρο 1 λίτρο

Ένα ελαιόδεντρο μπορεί να παράξει περίπου 1 λίτρο λαδιού. Στα καλά χρόνια συγκομιδής μπορείτε να έχετε ακόμη και δύο λίτρα ελαιόλαδου από ένα μόνο δέντρο.

Το δέντρο της ζωής

Η ελιά είναι αιώνια πράσινη και το δέντρο ή ο θάμνος φτάνει τα 4 έως 12 μέτρα ύψος. Το ελαιόδεντρο έχει γκρίζους μίσχους και μικρά φύλλα. Δίνει καρπούς κάθε δύο χρόνια και μετά τη συλλογή των ελιών, πρέπει να "ξεκουράσουν" και να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν και πάλι όμορφους καρπούς. Μπορεί να ονομαστεί μάρτυρας των παλαιών χρόνων, γιατί ζει εδώ και 1000 χρόνια!

Πράσινη και μαύρη

Οι παραλλαγές της είναι πολλές, μπορεί να υπάρχουν μαύρες ή πράσινες ελιές, μικρές και μεγάλες, με διαφορετικές γεύσεις και διαφορετικές ποσότητες λίπους. Μαριναρισμένες σε βότανα, έχουν το χρώμα του κόκκινου κρασιού και μια λεπτή γεύση φρούτων. Είναι αναντικατάστατες ως ορεκτικά και ως προσθήκη στις σαλάτες.

11 ελιές

Οι ελιές ανακαλύφθηκαν από τους Έλληνες στην αρχαιότητα. Λέγεται ότι πρέπει να φάτε 11 ελιές για να νιώσετε πραγματικά τη γεύση τους. Η δημοτικότητα της ελιάς συνεχίζεται σήμερα και σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο μικροσκοπικός καρπός κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές!